Specerijen van lange ouderdom Caragona spinosa, Zantoxylum piperitum Chinese peper, Sichuan peper, Japanse peper, fagara, gele peperkorrel, anijspeper Het is een van de oudste Chinese specerijen, zeer vereerd en aanbeden, gebruikt als een offer aan de goden.Het is een plant met een breed scala aan effecten, vooral op de lever, longen, milt, alvleesklier en het CZS. Het heeft tonische, antimicrobiële en antivirale effecten en het heeft een antiparasitaire werking in de darmen. Deze 'peper' is echter helemaal niet verwant aan de bekende zwarte peper. Het is de roodbruine vrucht, gedroogde capsules van een hogere acacia-achtige struik die in Zuidoost-Azië groeit. De vruchten bevatten een essentiële olie met een scherpe smaak en zijn aromatisch. Sichuanpeper is een zeer scherpe, bijna smaakloze, aromatische specerij. Het wordt aanbevolen om de capsules in hun geheel te roosteren of fijn te maken om het aroma te versterken. Slechts kleine hoeveelheden worden gebruikt om te kruiden. Sichuanpeper wordt in zijn geheel of fijngestampt gebruikt in Japanse of Chinese gerechten, vooral gevogelte (eend, kip, enz.). In China wordt gemalen geroosterde Sichuan peper gebruikt om groene thee op smaak te brengen. Voordat je het gebruikt, is het aan te raden om de losse zwarte zaadjes weg te gooien, want die zijn erg bitter. De vrucht (capsule) wordt geoogst voordat hij rijp is. De zaden in de capsule veroorzaken ongewenste bitterheid en worden daarom na de oogst verwijderd. Sichuan peper is een klassieke specerij uit de Aziatische keuken, met een peperige, licht citroenachtige smaak. Het aroma komt volledig tot ontwikkeling na het roosteren in een pan zonder vet. Het wordt meestal kort voor het opdienen aan voedsel toegevoegd, omdat het zijn typische smaak verliest wanneer het gekookt wordt. Sichuan peper is rijk aan essentiële oliën die het speeksel en de spijsvertering reguleren. Geroosterd veroorzaakt het een lichte verdoving, maar in grotere hoeveelheden desensibiliseert het de smaakzenuwen en kan het ongewenste irritatie in de maag veroorzaken. Net als 'ginseng' vertraagt het veroudering. BESCHRIJVING: groenblijvende struik met lichtbruine schors op de stam, jongere takken zijn zwartbruin. Hij heeft glanzende, diepgroene, slepende bladeren met tien lancetvormige blaadjes en is meestal rijk vertakt. De onopvallende groene bloemen produceren zwarte vruchten van 2 tot 3 mm groot, die gebruikt worden als specerij in de Japanse en Zuid-Chinese keuken (rode peper genoemd) vanwege hun milde, scherpe smaak. Pas op, de kleine aromatische glanzende bladeren trekken vooral bladluizen aan. Spuit tijdig met bijvoorbeeld MOSPILAN tegen ongedierte. Pas bij gedeeltelijk omgevallen planten op voor overbewatering, de wortels gaan rotten en vervolgens drogen sommige takken uit. LOCATIE: verdraagt goed licht en gedeeltelijke schaduw. Wintertemperatuur 15 - 30oC. In de zomer in de volle zon produceert hij zeer glanzende nieuwe bladeren. WATERING: na overvloedig water geven een beetje laten uitdrogen. Bemesting: na 2 tot 3 weken, het hele jaar door. Uitplanten: na twee jaar op drogere grond. Het grote aantal dichte fijne wortels moet radicaal worden teruggesnoeid; dit verdraagt hij uitstekend. GROND: AGRO CS bonsaisubstraat, of klei (akadama), turf, zand in een verhouding van 1 : 1 : 1, goede drainage is noodzakelijk. Snoeien: vaak, snelle hergroei, zelfs van oud hout BEHANDELING: op elk moment, maar pas op voor kleine doorns.